Головна СТАТТІ ПОНАД 180 РОКІВ НА СТОРОЖІ ЗДОРОВ’Я КИЯН
ПОНАД 180 РОКІВ НА СТОРОЖІ ЗДОРОВ’Я КИЯН

Доктор медичних наук, лікар вищої категорії Мощич О.П.
Гомеопатія, як європейський напрямок медицини, заснований доктором медицини і фармації професором Лейпцігського університету Христіаном Фрідріхом Самуелем Ганеманом понад 200 років тому в Німеччині вже понад 180 років тому була представленою в Україні, в Києві кваліфікованими лікарями і однією з перших в Східній Європі київською гомеопатичною аптекою.
За всі ці роки в Києві гомеопатія стала шанованим і ефективним напрямком медичної допомоги, який користувався великою повагою і популярністю серед киян і гостей нашої столиці. Ліки, що виробляються вже понад 1,5 століття Київською гомеопатичною аптекою  своєю високою якістю і ефективністю заслужили високий авторитет і широко застосовувались на терені практично всіх країн СНГ і Східної Європи.
В більшості країн Європи (Австрії, Німеччині, Франції, Бельгії, Швейцарії, Болгарії, Великобританії, Угорщині, Польщі, Румунії, Іспанії, Нідерландах,Португалії, Литві, Україні, а також в сусідній Російській Федерації), країнах Центральної і Південної Америки (Бразилії, Чілі, Колумбії, Коста-Риці, Кубі, Еквадорі, Мексиці), Азії (Індії, Пакістані, Шри-Ланці)  гомеопатія офіційно визнана на державному рівні. В деяких з цих країн гомеопатія інтегрована в загальну систему державної служби охорони здоров’я, входить  в структуру страхової медицини. Гомеопатичні лікарські засоби входять с Європейську Фармакопею, національні (Німецьку, Британську, Французьку, Американську) фармакопеї, а з 2004 року і в Державну Фармакопею України, виготовляються у відповідності до всіх міжнародних вимог і стандартів, реєструються у всіх країнах Європи (включаючи Україну) за всіма загальновизначеними міжнародними правилами.
З 1989 року в Києві – вперше серед країн Європи почалось викладання гомеопатії, як окремого напрямку медицини на державному рівні в НМАПО імені П.Л.Шупика, невдовзі і в НМУ імені О.О.Богомольця, як головних освітніх медичних закладах нашої держави, де готуються лікарі і провізори, де проходять підвищення кваліфікації фахівці з усіх медичних спеціальностей для Києва, України, інших країн. Гомеопатія, як окремий предмет включена в програми вищих медичних учбових закладів, університетів і медичних факультетів Німеччини, Великобританії, Австрії, Нідерландів, Бельгії, Греції, Франції, Іспанії.
В багатьох країнах Європи і Світу провадять курси післядипломної освіти з гомеопатії в державних університетах, приватних освітніх закладах.
Сьогодні на ринку України представлені сотні ГЛЗ виробництва фармацевтичних компаній понад 30 країн світу, понад 600 ГЛЗ виготовляє київська гомеопатична аптека для практичної охорони здоров’я. Саме за ініціативи Київського інституту удосконалення лікарів (тепер НМАПО імені П.Л.Шупика) і КП Фармація в 1991 році було створено консультативне гомеопатичне відділення УМК МЕДІАЛ, яке стало навчальною базою з підготовки і підвищення кваліфікації лікарів і провізорів з гомеопатії. За понад 25 років існування консультативного гомеопатичного відділення тут отримали медичну кваліфіковану допомогу тисячі киян, їх родичів і друзів з інших міст України, СНГ, дальнього зарубіжжя, пройшли підвищення кваліфікації фахівці, які успішно працюють на впровадження знань, отриманих в Київській Школі гомеопатії на корись громадян нашої держави. Понад 60% пацієнтів за даними ВОЗ приймають і понад 50% лікарів Європи використовують в своїй повсякденній практиці гомеопатичні лікарські засоби, які є високоефективними природними засоби «наномедицини».  Як показали результати багатьох досліджень клінічної ефективності гомеопатичного лікування (в тому числі міжнародні багатоцентрові, плацебо-контрольовані, рондомізовані, що проводились у відповідності до всіх міжнародних вимог і стандартів) гомеопатичний метод ефективний в понад 70% випадків терапії, особливо при алергічних станах, гострих респіраторних, неврологічних, гастроентерологічних, серцево-суддинних і бронхолегеневих захворюваннях, гінекологічних, урологічних та інших захворюваннях, як у дорослих, так і у дітей, не має побічних ефектів, не викликає алергії, не має протипоказань, може застосовуватись в будь-якому віці, при необхідності в комплексі терапії іншими засобами, зменшуючи  небажані ефекти від лікування фарзасобами, покращуючи ефективність лікування.